Hoe kan ik contact opnemen met Diamant?

Heeft u een vraag? Check dan hiernaast de meest gestelde vragen.

Zit uw vraag er niet bij, bel dan op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur met uw vaste telefoon gratis naar de Diamant Klantenservice: (0800) 020 25 67.

Stel je vraag:

Indien u een vraag/klacht heeft over één van onze producten, graag vermelden om welk product het gaat.

Vul je naam in.

Vul een correct e-mailadres in.

Vul je bericht in.

Dagelijks Gebruik

Kan ik het frituurvet in de friteuse laten zitten als ik hem niet gebruik?

Bewaar het frituurvet in de friteuse met de deksel dicht.

Waarom blijft een product van beslag aan het mandje vastplakken?

Een product van deegbeslag moet niet direct in het mandje geplaatst worden. Het deeg plakt vast aan het mandje en blijft daardoor niet heel. Laat eerst het mandje in de olie zakken en leg daarna het product van beslag direct in het frituurvet. Draag daarbij wel ovenwanten om uw handen te beschermen.

Mijn friteuse stroomt over

Controleer de volgende punten: De friteuse is gevuld met frituurvet tot boven het maximumniveau. Controleer het niveau. In de binnenpan staat een minimum- en maximumniveau aangegeven.

Er is vochtig voedsel in het frituurvet gekomen. Dep het voedsel droog voor het frituren en verwijder al het ijs van bevroren voedsel. Dit geldt niet voor een product dat van beslag is gemaakt.

Hoe lang duurt het voordat mijn friteuse is opgewarmd?

De opwarmtijd is afhankelijk van het model en de grootte van uw friteuse. Het maakt uit of u een vaste of uitneembare binnenpan heeft. De gemiddelde opwarmtijd ligt rond een minuut of tien. Het controlelampje brandt als de friteuse voorverwarmt

Mijn frietjes blijven bleek of zijn slap

Controleer de volgende vijf punten:

  • Het vet of de olie is niet heet genoeg. Zorg dat de regelbare thermostaat op de juiste stand voor het te frituren product staat. Zorg ervoor dat het controlelampje uit is
  • Het frituurmandje is te vol. Frituur kleinere hoeveelheden (vooral bij bevroren producten) voor een beter resultaat.
  • U frituurt ‘te vochtig’
  • U heeft te kort gefrituurd. Verleng de frituurtijd een paar minuten
  • Er is mogelijk iets mis met uw friteuse. Informeer bij uw leverancier.

Hoe voorkom ik condens op het kijkvenster?

Wrijf het kijkvenster in met een beetje citroensap of snijd een aardappel door de helft en wrijf met een helft over het kijkvenster. Condens kan ook grotendeels worden voorkomen door niet te ‘vochtig’ te frituren (diepvriesrijp van gerechten).

Waarom komen er nare luchtjes uit mijn friteuse?

Nare luchtjes kunnen veroorzaakt worden door te oud frituurvet of door een verzadigd filter. Vervang het frituurvet of het filter of beide.

Eigenschappen

Verouderingsproces van frituurvet

Frituurvet wordt doorgaans verhit tot een temperatuur van rond de 175°C. Er treedt oxidatie op doordat het frituurvet met zuurstof in aanraking komt. Dit geeft frituurvet een ranzige geur en smaak.

In alles wat u frituurt zit water. Wanneer dat water door de hitte verdampt, stimuleert het de vorming van vrije vetzuren, waardoor de kwaliteit van het frituurvet verslechtert. Net als bij oxidatie hebben vrije vetzuren een negatieve invloed op de smaak en geur van de olie. De frequentie waarmee frituurvet ververst moet worden hangt dus ook af van hoe vaak u producten frituurt die veel water bevatten, zoals diepgevroren snacks of frites.

Wat is hi-oleic olie en waarom is het zo bijzonder?

Hi-oleic olie is een hoogwaardige, niet genetisch gemodificeerde zonnebloemolie. Die zorgt ervoor dat Diamant Golden Crisp langer meegaat dan gewoon vloeibaar frituurvet. Dat heeft om te beginnen te maken met een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigd vet en een laag gehalte aan meervoudig onverzadigd vet.

Oxidatie
Frituurvet wordt doorgaans verhit tot een temperatuur van rond de 175°C. Er treedt oxidatie op doordat het frituurvet met zuurstof in aanraking komt. De door deze oxidatie gevormde ‘vrije radicalen’ zetten de productie van vluchtige afvalproducten in gang, zoals de aldehyden, ketonen en alcholen die oud frituurvet een ranzige geur en smaak geven.

De invloed van water
In alles wat u frituurt zit water. Wanneer dat water door de hitte verdampt, stimuleert het de vorming van vrije vetzuren, waardoor de kwaliteit van het frituurvet verslechtert. Net als bij oxidatie hebben vrije vetzuren een negatieve invloed op de smaak en geur van de olie. De frequentie waarmee frituurvet ververst moet worden hangt dus ook af van hoe vaak u producten frituurt die veel water bevatten, zoals diepgevroren snacks of frites.

 

Gebruikt Diamant duurzame palmolie?

Ja, door palmcertificaten te kopen levert Diamant een belangrijke bijdrage aan de verdere verduurzaming van de productie van palmolie. Daarmee is uw keuze voor kwaliteit ook sociaal en ecologisch verantwoord.

Tevens worden palmolie-producerende landen zoals Maleisië en Indonesië door deze certificering gestimuleerd om op een verantwoorde manier te produceren. Dus zonder corruptie en illegale ontbossing.

Greenpalm
De verkoop van deze palmcertificaten wordt georganiseerd door GreenPalm en gereglementeerd door de Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO). In dit internationale platform zijn zowel maatschappelijke organisaties als industrie en supermarkten vertegenwoordigd.

Verversen

Ik frituur maar heel af en toe, wanneer moet ik verversen?

Frituurvet is een natuurlijk product en daardoor aan bederf onderhevig. Diamant adviseert u het frituurvet te verversen wanneer u de pan drie maanden of langer niet heeft gebruikt.

Kan ik de frituurpan tussentijds bijvullen?

Tussentijd bijvullen? Nee, dat kunt u beter niet doen. Daardoor zal het nieuwe frituurvet namelijk veel sneller verouderen. Daalt het niveau in de pan tot onder het minimum, dan is het dus uiteindelijk voordeliger om het frituurvet in zijn geheel te verversen.

Hoe u ziet dat u het frituurvet dient te verversen?

Of het frituurvet bij u iets korter of juist iets langer meegaat, hangt bijvoorbeeld af van hoe vaak u producten frituurt die veel water bevatten, zoals diepgevroren snacks of frites.

Omdat vooral de kleur veel vertelt over het juiste verversmoment, drukt Diamant op alle verpakkingen een kleurenstrookje mee. Schep een eetlepel warm vet uit de pan, vergelijk de kleur in wit licht (daglicht of bijvoorbeeld halogeen) met het strookje en u weet direct of verversen noodzakelijk is. U kunt ook op de volgende signalen letten:

  1. De olie of het frituurvet wordt stroperig
  2. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan
  3. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak