Vragen

Verversen

Frituurvet is een natuurlijk product en daardoor aan bederf onderhevig. Diamant adviseert je het frituurvet te verversen wanneer je de pan drie maanden of langer niet hebt gebruikt.

Tussentijd bijvullen? Nee, dat kun je beter niet doen. Daardoor zal het nieuwe frituurvet namelijk veel sneller verouderen. Daalt het niveau in de pan tot onder het minimum, dan is het dus uiteindelijk voordeliger om het frituurvet in zijn geheel te verversen.

Of het frituurvet bij jou iets korter of juist iets langer meegaat, hangt bijvoorbeeld af van hoe vaak je producten frituurt die veel water bevatten, zoals diepgevroren snacks of frites.

Omdat vooral de kleur veel vertelt over het juiste ververs-moment kun je daar het beste naar kijken. Je olie of vet is nog vers als het een mooie heldere kleur heeft. Hoe donkerder het wordt, hoe meer het aan verversing toe is. Je kunt ook op de volgende signalen letten:

  1. De olie of het frituurvet wordt stroperig
  2. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan
  3. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak

Eigenschappen

Frituurvet wordt doorgaans verhit tot een temperatuur van rond de 175°C. Er treedt oxidatie op doordat het frituurvet met zuurstof in aanraking komt. Dit geeft frituurvet een ranzige geur en smaak.

In alles wat je frituurt zit water. Wanneer dat water door de hitte verdampt, stimuleert het de vorming van vrije vetzuren, waardoor de kwaliteit van het frituurvet verslechtert. Net als bij oxidatie hebben vrije vetzuren een negatieve invloed op de smaak en geur van de olie. De frequentie waarmee frituurvet ververst moet worden hangt dus ook af van hoe vaak je producten frituurt die veel water bevatten, zoals diepgevroren snacks of frites.

Hi-oleic olie is een hoogwaardige, niet genetisch gemodificeerde zonnebloemolie. Die zorgt ervoor dat het langer meegaat dan gewoon vloeibaar frituurvet. Dat heeft om te beginnen te maken met een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigd vet en een laag gehalte aan meervoudig onverzadigd vet.

Ja, door palmcertificaten te kopen levert Diamant een belangrijke bijdrage aan de verdere verduurzaming van de productie van palmolie. Daarmee is jouw keuze voor kwaliteit ook sociaal en ecologisch verantwoord.

Tevens worden palmolie-producerende landen zoals Maleisië en Indonesië door deze certificering gestimuleerd om op een verantwoorde manier te produceren. Dus zonder corruptie en illegale ontbossing.

Greenpalm
De verkoop van deze palmcertificaten wordt georganiseerd door GreenPalm en gereglementeerd door de Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO). In dit internationale platform zijn zowel maatschappelijke organisaties als industrie en supermarkten vertegenwoordigd.

Dagelijks gebruik

Bewaar het frituurvet in de friteuse met de deksel dicht.

Wij adviseren dit niet te doen, dit komt de kwaliteit van het product niet ten goede.

Een product van deegbeslag moet niet direct in het mandje geplaatst worden. Het deeg plakt vast aan het mandje en blijft daardoor niet heel. Laat eerst het mandje in de olie zakken en leg daarna het product van beslag direct in het frituurvet. Draag daarbij wel ovenwanten om uw handen te beschermen.

Controleer de volgende punten: De friteuse is gevuld met frituurvet tot boven het maximumniveau. Controleer het niveau. In de binnenpan staat een minimum- en maximumniveau aangegeven.

Er is vochtig voedsel in het frituurvet gekomen. Dep het voedsel droog voor het frituren en verwijder al het ijs van bevroren voedsel. Dit geldt niet voor een product dat van beslag is gemaakt.

De opwarmtijd is afhankelijk van het model en de grootte van jouw friteuse. Het maakt uit of je een vaste of uitneembare binnenpan hebt. De gemiddelde opwarmtijd ligt rond een minuut of tien. Het controlelampje brandt als de friteuse voorverwarmt

Controleer de volgende vijf punten:

  • Het vet of de olie is niet heet genoeg. Zorg dat de regelbare thermostaat op de juiste stand voor het te frituren product staat. Zorg ervoor dat het controlelampje uit is
  • Het frituurmandje is te vol. Frituur kleinere hoeveelheden (vooral bij bevroren producten) voor een beter resultaat.
  • Je frituurt ’te vochtig’
  • je hebt te kort gefrituurd. Verleng de frituurtijd een paar minuten
  • Er is mogelijk iets mis met jouw friteuse. Informeer bij je leverancier.

Wrijf het kijkvenster in met een beetje citroensap of snijd een aardappel door de helft en wrijf met een helft over het kijkvenster. Condens kan ook grotendeels worden voorkomen door niet te ‘vochtig’ te frituren (diepvriesrijp van gerechten).

Nare luchtjes kunnen veroorzaakt worden door te oud frituurvet of door een verzadigd filter. Vervang het frituurvet of het filter of beide.

Je kan onze producten het beste op kamer temperatuur bewaren. Op deze manier zijn ze het beste schenkbaar blijft de kwaliteit het beste gewaarborgd.