Frituurtips

Smakelijk frituren, dat iedereen kan leren. Als je de volgende regels maar onthoudt:

De juiste hoeveelheid
Schenk Diamant frituurvet of frituurolie altijd tot het aangegeven niveau. Niet meer, niet minder.

De juiste temperatuur: 175C
Bij deze temperatuur nemen de gerechten het minste vet op, schroeien ze snel dicht en zet je ze op tafel zoals het volgens ons hoort. Zacht van binnen en droogkrokant van buiten.

De juiste voorbereiding
Dep verse of ontdooide producten eerst droog met keukenpapier,
verwijder het eventuele ijs en loszittende paneerkruimels om spatten te voorkomen.

De juiste porties
Frituur in kleine porties want anders koelt de olie of het frituurvet heel snel af. Een goede verhouding is 1:10. In een frituurpan van twee liter kunt u dus 200 gram frites of snacks tegelijk frituren.

De juiste verdeling
Laat de frites of snacks los van elkaar in het frituurmandje liggen, dan worden ze mooi egaal bruin. Eet smakelijk!

We komen steeds meer te weten over de invloed van vetten op de gezondheid en gaan bewuster om met wat we eten. Frituren mag gelukkig nog steeds, dankzij de nieuwe generatie vloeibare frituurvetten van Diamant.

Bij verantwoord frituren draait bijna alles om de samenstelling van het gebruikte frituurvet. Vloeibaar frituurvet van Diamant is rijk aan goede, onverzadigde vetzuren en bevat bijna geen transvet meer.

Beter dan de norm
Diamant legt de lat hoger dan de horeca norm. Zo bevat Diamant Extra Krokante Friet bevat 76% onverzadigde vetten en minder dan 1% transvet. Ook de andere vloeibare frituurvetten laten mooie cijfers zien.

Tijdig verversen
Bij verantwoord frituren gaat het niet alleen om de samenstelling, ook de staat van het frituurvet is belangrijk. Op tijd verversen dus. Je kunt dat zien aan de kleur. Hoe donkerder het vet, hoe sneller het vervangen moet worden. Zie ook “verversen van frituurvet”.

Niet te heet, niet te lang
Eigenlijk is er voor verantwoord frituren maar één goede temperatuur: 175°C. Bij een lagere temperatuur nemen frites en snacks te veel vet op, terwijl een veel hogere temperatuur ook weer niet goed voor je is. Het is tot slot beter om frites en snacks niet te donker te bakken en ze altijd maar één keer te frituren.

Regelmatig verversen is beter voor de smaak en voor je gezondheid. Let op de volgende signalen om het juiste verversmoment te bepalen:

  1. De olie of het frituurvet wordt stroperig
  2. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan
  3. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak

Bijzondere verversmomenten
We raden je aan het frituurvet of de olie ook te verversen wanneer de hoeveelheid onder het minimum niveau van de pan is gezakt. Of wanneer je de pan drie maanden of langer niet hebt gebruikt.

Zo ververs je vloeibaar frituurvet of frituurolie
Laat de olie of het frituurvet afkoelen en giet het terug in de fles. Plaats de dop terug op de fles. De volle fles kan je recyclen door deze in te leveren in de daarvoor bestemd (gele) containers. Je hebt de fles niet meer? Gebruik dan bijvoorbeeld lege melkpakken. Vergeet niet de pan schoon te maken voordat je hem opnieuw vult.

Zo ververst je Diamant vast frituurvet
Haal het mandje uit de pan en laat het frituurvet stollen. Zet daarna de pan heel even aan, zodat het gestolde blok loskomt van de wand van de frituurpan. Keer de pan om boven een oude krant. Gestold vast frituurvet kun je in de ook recyclen of in je groenbak weggooien. Vergeet niet de pan schoon te maken voordat je hem opnieuw vult.

Wat moet je doen met ‘oud en gebruikt’ frituurvet? Veel mensen vragen zich dat af. Gelukkig is er nu de mogelijkheid om het te recyclen.

Gebruikt frituurvet kun je inleveren in bij één van de vele inzamelpunten bij jou in de buurt. Dan wordt het hergebruikt en dat is goed voor het milieu. Bij steeds meer supermarkten, gemeentewerven en milieustraten staat een (gele) container waar je het in kunt doen.

Lees meer op www.frituurvetrecyclehet.nl.

  1. Verwijder eerst het vet of olie uit de pan en verwijder met keukenpapier of een doekje de resten.
  2. Vul de frituurpan voor de helft met water.
  3. Doe vervolgens een vaatwastablet in de frituupan en plaats de deksel op de pan.
  4. Zet de frituurpan ongeveer tien minuten aan op de laagste stand, tot maximaal 100 graden. Let er op dat het water niet gaat koken.
  5. Water laten afkoelen en de frituurpan omspoelen en klaar!
    Je kan het mandje er gewoon in laten zitten.