- Meng in een kom 100ml melk met de gist en de suiker. Laat 10 minuten staan.
- Klop in een kom de bloem met een snuf zout, het gistmengsel, de rest van de melk, het ei tot een glad beslag.
- Dek de kom af met een theedoek en laat het beslag op een warme plek circa 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
- Pel en snipper de ui. Verhit een koekenpan en bak de spekjes in 10 minuten knapperig, bak de laatste 3 minuten de uien mee. Laat iets afkoelen en roer dan samen met de geraspte kaas door het beslag.
- Schenk een laagje Diamant Natuurlijk (8 cm) in een pan met dikke bodem en verhit dit tot 180 °C.
- Schep met behulp van 2 eetlepels of een ijslepel het beslag voorzichtig in de pan. Frituur de oliebollen in de hete olie aan beide zijde in ongeveer 6 minuten gaar en goudbruin, laat ze vervolgens uitlekken op een keukenpapiertje. Frituur ongeveer 4 oliebollen tegelijkertijd zodat ze mooi rond blijven en luchtig worden.
- Verdeel de oliebollen over een mooie schaal en serveer met chilisaus.
Tip: Garneer met bieslook