Categorie Borrelhapjes

Ingredienten

  • 50 gr roomboter
  • 60 gr bloem
  • 75 gr Cheddar kaas
  • 150 gr Goudse kaas (naar keuze)
  • 2 el Grove mosterd
  • 1 halve bloemkool
  • 150 gr ui
  • Peterselie
  • 4 dl Groentebouillon uit groenteafval getrokken of een bouillonblokje
  • Agar agar (6gr op 1 liter) of gelatine
  • Peper en zout
Voor de korst (in 3 schaaltjes)
  • 2 losgeklopte eieren
  • Grof paneermeel
  • Bloem
Benodigdheden
  • Frituurolie
  • Pan met dikke bodem of friteuse
  • Steelpan
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Schaaltjes
  • Rasp
  • Kookpan

Bereidingswijze

  • Maak de groentebouillon en laat het afkoelen.
  • Snijd de bloemkool in mooie kleine roosjes ongeveer 0,5 centimeter.
  • Snipper de ui fijn.
  • Hak de peterselie grof.
  • Rasp de Goudse kaas.
  • Smelt boter in de steelpan.
  • Fruit de ui. En voeg daarna de bloemkool toe zodat die ook kan garen. (Mag nog een bite hebben)
  • Voeg de bloem toe en roer om.
  • Voeg met langzame scheutjes de bouillon toe.
  • Voeg de geraspte kaas toe en de Cheddar kaas.
  • Breng op smaak met de peterselie en grove mosterd. Voeg eventueel wat peper en zout toe.
  • Voeg de afgewogen hoeveelheid agar agar of gelatine toe.
  • Vorm de ragout met je handen tot een balletje.
  • Haal het balletje door de bloem, het losgeklopte ei en uiteindelijk door het paneermeel.
  • Eventueel de handeling met ei en paneermeel nog een keer herhalen voor een dubbele paneerlaag.
  • Doe dit met alle ragout.
  • Verhit de frituurolie toto 175 °C
  • Frituur de Oud Hollandse kaas/bloemkool bitterballen ongeveer 3 tot 5 minuten in frituurolie.
  • Laat uitlekken op vetvrij papier en serveer met lekkere klodder Zaanse mosterd.