Categorie Borrelhapjes
Aantal 5 personen

Ingredienten

  • Diamant Frituurolie Friet & Snacks
  • 250 g gemengde paddenstoelen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflooktenen, fijn gesneden
  • roomboter
  • 2 tl truffelpasta
Voor de roux:
  • 60 g roomboter
  • 60 g bloem
  • 500 ml sterke groetenbouillon of paddenstoelenbouillon
  • versgemalen zout en peper
  • 10 g peterselie, fijn gesneden
  • 75 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 150 g bloem
  • 150 g paneermeel

Bereidingswijze

  • Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes. Bak ze met de ui en knoflook in roomboter goudbruin. Breng op smaak met peper en zout, roer de truffelpasta erdoorheen en zet apart.
  • Smelt de 60 gram roomboter in een pan. Doe de bloem erbij en roer door. Laat de bloem ongeveer 3 minuten garen. Doe de bouillon erbij en roer door totdat er een mooie gladde ragout ontstaat.
  • Doe dan het paddenstoelenmengsel en de peterselie bij de ragout met de peterselie en breng op smaak met peper en zout.
  • Haal de pan van het vuur. Laat de saus een beetje afkoelen voordat je de dooiers erdoorheen roert. Doe de roux in een bak en zet afgedekt in de koelkast.
  • Laat minstens 4 uur opstijven.
  • Verwarm de frituurolie in een dikke pan of frituurpan op 175°C.
  • Rol lange ronde staven van de opgesteven roux en snijd ze in stukken van 5 cm dik om ballen van te maken.
  • Zet drie kommen klaar met de eiwitten, bloem en paneermeel.
  • Haal de bitterballen eerst door de bloem, vervolgens door het eiwit en dan door de paneermeel. Doe dit 2 keer per bal.
  • Frituur de ballen in ongeveer 5 minuten geelgoud.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.