Categorie Verse Friet & aardappelrecepten
Bereidingstijd 50 minuten
Aantal 2 personen

Ingredienten

  • Vastkokende aardappelen (bijv. Bintje, Agria of Bildtstar)
  • (Grof zee)zout
  • 200 gr mayonaise
  • 3 el ketchup
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el mosterd
  • 1 el fijngehakte augurk of kappertjes (optioneel)
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper of chilipoeder (naar smaak)
  • Zout & peper

Bereidingswijze

  • Schil de aardappels en snijd ze in staafjes van ca. 8 mm dik.
  • Spoel de frieten goed af onder koud water om het zetmeel weg te spoelen.
  • Dep ze helemaal droog met een theedoek of keukenpapier (anders spettert de olie).
  • Eerste bak (voorkoken in diamant): verhit de olie tot 150°C.
  • Bak de frieten in kleine porties 4–5 minuten. Ze moeten nog niet kleuren, alleen zacht worden.
  • Laat uitlekken en afkoelen (liefst 20 min, mag ook langer).
  • Tweede bak (afbakken): verhit de olie tot 180°C.
  • Bak de friet in 3–4 minuten goudbruin en krokant.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met grof zeezout. 

Bereiding andalousesaus:

  • Meng de mayonaise, ketchup en tomatenpuree goed door elkaar.
  • Voeg de mosterd, paprikapoeder en cayenne toe.
  • Roer de augurk of kappertjes erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Bekijk de bereidingsvideo >

Zelf je eigen variant verse friet maken? Check onze tipsblog!