- Schil de aardappels en snijd ze in staafjes van ca. 8 mm dik.
- Spoel de frieten goed af onder koud water om het zetmeel weg te spoelen.
- Dep ze helemaal droog met een theedoek of keukenpapier (anders spettert de olie).
- Eerste bak (voorkoken in diamant): verhit de olie tot 150°C.
- Bak de frieten in kleine porties 4–5 minuten. Ze moeten nog niet kleuren, alleen zacht worden.
- Laat uitlekken en afkoelen (liefst 20 min, mag ook langer).
- Tweede bak (afbakken): verhit de olie tot 180°C.
- Bak de friet in 3–4 minuten goudbruin en krokant.
- Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met grof zeezout.
Bereiding andalousesaus:
- Meng de mayonaise, ketchup en tomatenpuree goed door elkaar.
- Voeg de mosterd, paprikapoeder en cayenne toe.
- Roer de augurk of kappertjes erdoor.
- Breng op smaak met zout en peper.
Zelf je eigen variant verse friet maken? Check onze tipsblog!
