Tips: Zo maak je zelf de lekkerste friet

Veel mensen denken bij verse friet aan een snackbar of restaurant. Maar wist je dat je datzelfde resultaat ook thuis kunt bereiken? Met een beetje aandacht en natuurlijk het juiste frituurvet maak je verse friet minstens zo lekker (of nog lekkerder!) zelf.

Kun je wat hulp gebruiken? Met deze tips en ideeën kun je zelf aan de slag!

1. De juiste aardappel
De basis van écht goede friet begint natuurlijk bij de aardappel. Hierin ben je zelf natuurlijk helemaal vrij om te kiezen. Weet je niet zeker wat te gebruiken? Dan kunnen we bloemige aardappelen zoals Agria of Maris Piper aanraden. Deze soorten bevatten precies genoeg zetmeel en worden daardoor lekker luchtig van binnen. Tip: denk ook eens aan zoete aardappel voor variatie!

2. Kies de juiste dikte
Ga je voor friet mét of zonder schil? Wij vinden beide lekker, dus wissel het zeker eens af en ontdek jouw favoriet. Snijd vervolgens de aardappel tot dikke of dunne frietjes, maar net wat jij het lekkerst vindt! We zouden je adviseren om de frietjes niet dunner dan 8 millimeter te snijden. Maak je ze dunner, dan heb je een grotere kans dat je frietjes breken of niet gelijkmatig frituren. Manon (Hoevetterdebetter) snijdt in aflevering 2 van De Frituurspecialist ook haar eigen frietjes, dus check de aflevering zeker om te zien hoe zij dit aanpakt.

Ga je voor wedges? Check dan ook zeker de tip die Jurino (Superdushichef) in aflevering 2 van De Frituurspecialist geeft voor het snijden van de perfecte wedges!

 

Laat je inspireren!

In de tweede aflevering van De Frituurspecialist strijden creators Hoevetterdebetter en Superdushichef tegen elkaar met hun favoriete friet/patat. Van klassiek tot een Antilliaanse variant. Een aanrader om te bekijken als je inspiratie zoekt! Bekijk de aflevering en recepten hier: https://diamant.nl/defrituurspecialist-aflevering2/

 

 

3. Na snijden komt spoelen
Na het snijden van je aardappels is het tijd voor een stap die je misschien niet direct had verwacht: spoel de frietjes goed af onder koud water. Zo verwijder je overtollig zetmeel en voorkom je dat frietjes in de frituurpan aan elkaar plakken. Vergeet niet om ze daarna goed droog te deppen met keukenpapier of een schone theedoek. Natte friet en heet vet gaan namelijk niet goed samen. Vocht kan je friet juist slap maken in plaats van krokant.

4. De gouden regel: bak twee keer!
De echte frietkenners weten het al: de beste friet bak je twee keer. De eerste keer verwarm je het vet tot 160°C en bak je de frietjes ongeveer 5 minuten. Dit om ze voor te garen. Achteraf horen ze dus nog licht van kleur te zijn.

Laat ze daarna goed afkoelen. Dit zorgt ervoor dat de buitenkant straks mooi krokant wordt, terwijl de binnenkant lekker zacht blijft. Vervolgens bakken we de friet af. Zet de temperatuur op 180°C en bak de friet tot ze goudgeel en lekker krokant zijn.

In aflevering 2 van De Frituurspecialist gaan zowel Hoevetterdebetter als Superdushichef voor deze bewezen aanpak. En zoals je in de aflevering kunt zien, liegt hun eindresultaat er niet om!

5. Laat ze even uitlekken
Je hebt vaak de neiging om de frietjes direct uit de frituurpan op je bord te gooien, maar we adviseren om ze even kort te laten uitlekken op keukenpapier. Zo verdwijnt eventueel overtollig vet en serveer je de frietjes zo crunchy mogelijk.

 

 

Het meest krokante resultaat
Er zijn dus veel tips om de crunch van de frietjes goed te houden, maar wist je dat je keuze voor type frituurvet ook uitmaakt? Als je voor het meest krokante resultaat gaat, overweeg dan eens Diamant Extra Krokant. Geschikt voor zowel friet als snacks!